Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JANUÁR 09.

H A V I     P R O G R A M !

 

DÁTUM: 2017.jan.09.

 

IDŐPONT: 16 óra.

 

 

TÉMÁK:

 

            1.Kertbarát hirek.Kisfilm vetítés.

 

           2.:.Születésnaposok köszöntése.

 

           3.:Tagdíj befizetés.

 

 

 

ELŐADÓK:

 

 

                 1.:Hegedüs Csabáné elnök.

 

                 2.:Jankóné Nagy K.

 

                3.:Kiss Imréné

 

                

 

 

AZ ELŐADÁSOK RÖVID ŐSSZEFOGLALÓJA.

 

                       

                        

                  

                                                               Jegyzőkönyv

A jegyzőkönyv a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre taggyűlésén készült.
A taggyűlés helye: Flesch Károly Kulturális Központ, Mosonmagyaróvár
A taggyűlés időpontja: 2017. 01.09. 16 ó.
Jelen vannak: 41 fő

Hegedűs Csabáné elnök üdvözli a megjelenteket, ismerteti a napirendi pontokat és megnyitja a taggyűlést.
Napirendi pontok:
1./Hegedűs Csabáné: aktuális kertbarát hírek
2./Jankóné Nagy Katalin: születésnaposok köszöntése
3./„Ember és a környezetkímélő kertművelés” vetítés

1./ - a legközelebbi összejövetel jan. 26-án du. 15 órakor lesz, ez a szokásos farsangi összejövetel lesz. Kéri, hogy a tagok a terem berendezésére, díszítésére valamint szendvicskészítésre jelentkezzenek. Aki részt kíván venni az összejövetelen a körbeadott névsoron jelezze, mert tudni kell, hogy hány főre kell a termet berendezni.
- a 2017. évi tagdíjakat Benkiné Erzsikénél lehet befizetni, a tagdíjfizetés határideje március 31.
- mivel a következő taggyűlésünk közgyűlés lesz, az erről szóló értesítés átvételét is a jelenléti íven történő aláírásukkal igazolják a jelen levők. Az értesítést Benkiné Erzsike adja át.
- az egyesület fennállásának 45. évfordulóját idén ünnepeljük, ezen alkalomra egy kiadványt tervezünk, amely visszatekintést ad az elmúlt időszakra. Ebbe kérünk a tagoktól egy-egy kis cikket a kertbarát körhöz való viszonyukról. Az összeállítást Szűcs Lajos vállalta. Ennek február hónap folyamán el kell készülnie, hogy nyomdába kerülhessen, mert az ünnepi megemlékezés március 14-én lesz.
- a terménykiállításon szeretnénk régi mezőgazdasági eszközöket, szerszámokat bemutatni, akinek van ilyen, jelezze. Készült egy lista, amin fel van sorolva, hogy mikre gondol, akinek van ilyen, írja fel a listára. Nekik sokféle eszközük van, ezt fel is tüntette.
- Ábrahám Tivadar érdeklődött, hogy a Borbála napkor levágott és vázába tett cseresznye ág kihajtott-e valakinél – Törökné jelezte, hogy nála virágba borult

2./ Jankóné Nagy Katalin név szerint felsorolja a születésnaposokat, szép verssel köszönti őket.

3./ „Ember és a környezetkímélő kertművelés” c. film kerül vetítésre. A film a már megszokott kertművelési, ültetési, öntözési módszerek újra gondolására tesz javaslatot.  A filmen bemutatott kertben a talajra terített mulcsréteg és érett istállótrágyára vagy komposztra halmozott nagy mennyiségű szalma takarja a talajt, az ebbe ültetett növények gyorsan fejlődnek, az öntözési igény minimális, a talaj nem tömörödik, kapálni nem kell. Ezzel csökken a víz igény , kíméljük a természetet és kevesebb az élő munka igény is.

Hegedűs Csabáné a vetítés után elmondja, hogy a módszer kipróbálását megfontolandónak tartja, viszont a nagy mennyiségű szalma beszerzési lehetőségének utána kell járni.
Kipróbálásra ajánlja a módszert, ha csak kis területen is.
A tagság megfontolandónak itéli a látottakat a talaj védelme, a kevesebb élő munkaráfordítás miatt, de ma már kérdés hol lehet megfelelő érett istállótrágyát kapni. Kovács Ernő kertbarát elmondja, hogy Levélről beszerezhető mintegy 30 eFt-os költségen 10-12 q-nyi mennyiség, mely nagyon drága.

- Információt oszt meg a kertbarátokkal, mely szerint  a Magyar Tudomány Napja alkalmából a Széchenyi István Egyetem Agrár- és Élelmiszertudományi Kara  előadásán hangzott el Horn akadémikus úré a génmódosított növényekről. Hazánk ma a teljes elutasítás álláspontján van, de vannak olyan szempontok, amelyek ennek újra gondolásának szükségességét vetik fel.
Tájékoztatást ad a forgalomban kapható génkezelt termékek jelzéséről, azonosításáról.
Az elnök megköszöni a részvételt és a gyűlést bezárja.
                                                          
                                                           K.m.f.

                                                                                  Soós Istvánné jkv.vez.