Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JÚNIUS.

H A V I     P R O G R A M !

 

DÁTUM: 2017.jun.12.

 

IDŐPONT: 17 óra.

 

 

TÉMÁK:

 

            1.A kiskertek általános növönyvédelme.

 

           2.:.Jelentkezés terménykiállításra.

 

           3.:Dunaszerdahelyi kertbarátok fogadása.

 

          4.:Névnaposok köszöntése.

 

 

 

ELŐADÓK:

 

 

                 1.:Biewald Bernadett

 

                 2.:Kiss Imréné

 

                3.:Hegedüs Csabáné

 

              4.:Jankóné Nagy K.

 

                

 

 

AZ ELŐADÁSOK RÖVID ŐSSZEFOGLALÓJA.

 

     

Jegyzőkönyv

 

Felvéve: Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre taggyülésén a  Flesch Károly Müvelődési Központ helyiségében, 2017. június 12-én

Jelen vannak: 34 fő

 

Napirendi pontok:

1./ Dunaszerdahelyi kertbarátok jún. 16-i fogadása, terménykiállítás előkészületei, kertszemle időpontja, felmérés az őszre tervezett tanulmányúthoz, kertbarát hírek.

2./ Időszerü növényvédelem a kiskertekben, előadó Biewald Bernadett

3./ Születésnaposok köszöntése

 

Hegedüs Csabáné elnök köszönti a megjelenteket és részletesen ismerteti a közelgő dunaszerdahelyi kertbarátok fogadásának programját, költségvetését. Kéri a tagságot, hogy a fogadáson minél többen vegyenek részt, hozzanak italokat, süteményeket. Az ebédet a kert- barátok készítik előkészített anyagokból. 45 fővel jelezték érkezésüket és a fogadás helyszíne a sérfenyőszigeti Cseh József szabadtéri vendéglátó helye. Kéri hogy a már összeállt főző csapaton túl a hely előkészítésére is jőjjenek a kertbarátok. Az aktívan résztvevő kertbarátok kiszállítását időben biztosítjuk, de az ebédre, a fogadásra érkezőket is kiszállítjuk, melyről minden jelentkezőt telefonon értesítünk.

Az önkormányzatnál Németh Andrea környezetvédelmi referenssel egyeztettem a kertszemle időpontját, mely július 3., 4. Reméljük változás nem lesz.

A terménykiállításra is készítettünk jelentkezési lapot, ezzel is felhíva a figyelmet a készülődésre, mivel a nyári szünet miatt csak augusztus 28-án, egy héttel a kiállítás előtt találkozunk.

Továbbiakban az ipolyszakállosi tan.útról, a 45. évfordulóról a júniusi Kerti kalendáriumban megjelent cikkről beszélt az elnök.

 

Biewald Bernadett a mosoni gazdabolt tulajdonosa, vezetője eszmecserére hívta a kertbarátokat. Elmondta, hogy minden kertnek más a növényzete, a mikroklimája és ezért a kártevők is sokfélék. Alapvető a betegségek megelőzése, az hogy a növényeket szellősen ültessük, így kevesebb kártevő tud megtelepedni. Hasznos a különféle fűszer- és gyógynövények levével való permetezés, locsolás, de ez többnyire a növények ellenállóképességét növeli, melyet kevésbé szeretnek a kártevők, gombák. Hangsúlyozta a kén és a réz jelentőségét, melyet tapasztalataival támasztott alá. A káliszappan gyakran használható, de minden szerrel és a vegyszerekkel is kisérletezni kell a töménységét illetően. Ez folyamatos megfigyelést, gyakorlati tapasztalást kell hogy jelentsen a kertészkedőknek. A kertbarátok kérdései a dióburok fúró léggyel, a foltos szárnyú muslicával, a bukszusokat és muskátlit károsító hernyókkal, meztelen csigákkal, paradicsom vésszel, a moníliával, lisztharmat és a locsolás kapcsolatával foglalkoztak.

 

Jankóné Nagy Katalin titkár asszony a nyári szünetre való tekintettel a juniusi és a júliusi születésnaposokat köszöntötte a kertbarátok nevében.

                                                      K.m,f.               Soós Istvánné jkv.v.