Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dunaszerdahelyi látogatás

Dunaszerdahelyi kertbarát látogatásunk.

 

2018. június 22-én eleget téve a baráti meghívásnak meglátogattuk dunaszerdahelyi (Dunajska-Stredai) kertbarátainkat. Csoportunkat elkísérte Németh Andrea és Muráncsik László a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal képviseletében. A városban működő Dunaszerdahelyi Kis Kertészkedők Szövetségével 2003 óta szoros kapcsolatokat ápolunk, kölcsönösen meglátogatjuk egymást. A 15 év során barátságok is köttettek.

Népes csoportunkat a városháza csodálatos, Makovecz Imre tervei alapján készült tanácstermében a város polgármestere, Dr. Hájos Zoltán köszöntötte. Jáni Lajos elnök meghívta a polgármester urat Mosonmagyaróvárra a kertbarát kör terménybemutatójának megnyitó ünnepségére, amely szeptember 5-én lesz. Az üdvözlő beszédek elhangzása után a kertbarát kör elnöke Szabó István kalauzolta csoportunkat az érdekes programok során.

Elsőként megtekintettük a város legújabb büszkeségét a "Rózsakertet", amely stílszerűen a város Rózsakert nevű kerületében készült. A nagyon szépen, gondosan kialakított és ápolt terület valóban a város gyöngyszeme. Újabban már a házasulandók is felkeresik, a boldogító igen kimondása előtt az esküvői fényképek elkészítése céljából.

Ezt követően a meglepetés következett. Csoportunkat a várostól néhány kilométerre levő Nagyudvarnok szépen gondozott sporttelepére kalauzoltak, ahol nemzeti színű sátor alatt fogadtak. A fogadásnál megjelent az ezerkétszáz lakosú község polgármestere Dr. Ürögi János, aki kedves szavakkal üdvözölte küldöttségünket. A program szakmai részét Juhos Tibor kertészmérnök tartotta. Előadásában elsőként a rózsák nemesítését, dugványozással történő szaporítását ismertette. Ezt követően a szőlő gondozásáról, a bor készítéséről beszélt saját gyakorlati tapasztalatai alapján. 

Az előadást követően Bári József barátunk által készített toros káposztával vendégelték meg csoportunkat. A dunaszerdahelyi hölgyek sajátkészítésű, finom süteményeket kínáltak. Az étkezés után az elfogyasztott finom italok és a nagyon hangulatos élő zene hatására többen táncra perdültek. Voltak köztünk nyolcvan évesek, akik fiatalos lendülettel ropták a táncot.

A vendéglátást követően autóbuszunk Bős felé vette az irányt, és rövid látogatást tettünk a vízlépcső monumentális létesítményénél, ahol a zsilipezést követően éppen egy uszályt láthattunk Magyarország irányába elhajózni.

Dunaszerdahelyi barátainkkal legközelebb a mosonmagyaróvári terménykiállítás megnyitóján találkozunk.

 

Képek a Videoklipek  és Fotók-nál  található.