Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirándulás:Herend,Balaton

Balaton-felvidéki kiránduláson

 

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre tavaszi kirándulásán, az első állomáson, Herenden a Manufaktúrában tanulmányozhatta a porcelánkészítés rejtelmeit, nehéz, különös technológia szemléltetését. A 3D filmvetítést követően a műhelyekben, aki akarta – ha csak rövid időre – maga is porcelánkészítő mesterré szeretne válni, kézbe foghatta a nyers porcelán masszát vagy a festőecsetet. A következő épületben, a Porcelánművészeti Múzeumban a világ legnagyobb Herendi műtárgy gyűjteményét csodálhattuk meg. Porcelán remekművek káprázatos minta és színek megtekintése után az Apicius Étterem és Kávéházban fogyasztottunk el egy harmincezer forintos csészében feltálalt kávét. Felejthetetlen élményben volt részünk, de mentünk tovább.

Jásdi Borterasz volt a következő helyszín, ahol az ideális körülmények között, a teraszról csodálhattuk meg a kilátást, a szőlő ültetvényeket, a Balaton panorámáját. A pince a XVIII. század végén épült, 1849-től Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként szolgált, és itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét. Az épület 1998-ban 50 év állami gazdátlanságot követően, csaknem romokban került a Jásdi család birtokába. A 40 méter hosszú pincének teljes felújításával, a legkorszerűbb gépekkel lett szőlőfeldolgozó. A 200 éves épületegyüttes méteres falaival, terméskőből rakott hűvös pincéjével ideális helye a XXI. század borászatának is. 2013 óta négy csillag az ötből, 2014 Prestige Award, 2017 Borászok Borásza díjjal dicsekedhet. Borkóstolóban szerepelt az olaszrizling, a Chardonnay, a Furmint (Ranolder fehér), a Cabernet Franc az egyetlen vörösbor. A 17 hektáros ültetvény nagyobbik részét 10-12 éve az új tulajdonos telepítette.

Hidegtál elfogyasztását követően indultunk Balatonfüredre, ahol a Tagore sétányon csodálhattuk meg a Balatont az éppen kikötő sétahajóval. A rózsaligetet, a szépen gondozott virágos parkot, majd a Bagaméri fagylalt kellemes íz világával sétálhattunk egy órát a kellemes napsütésben. Az idő gyorsan telt, ezért az autóbusz begördült a megbeszélt időre, a sétányra és felszállást követően a ránk szakadt élvezetekkel tele érkeztünk meg kiindulási helyünkre, Mosonmagyaróvárra. Mint induláskor, az érkezésünk során is esős idő fogadott, ennek ellenére nekünk szép napunk volt.

 

Jáni Lajos

elnök  

 

 

Mellékelve saját készítésű fotó, a rajta lévő személyek engedélyével.

 

Képek: Videoklipek,Képek-nél.