Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁRCIUS: 01.

H A V I     P R O G R A M !

 

DÁTUM: 2018.mársius 01.

 

IDŐPONT: 13 órától

 

 

TÉMÁK:

 

     1., Borverseny

    2.,

   3.,

  4.,

 

RÉSZTVEVŐK:

1.,Meghivott zsüritagok

2.,Szőlőtermelő kertbarát tagok

3.,Közreműködő kertbarát tagok

4.,   

  

 

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ:

 

 

 

Borbírálat a Kertbarátoknál.

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre március elsejére szervezte meg, immár több mint 15 éves hagyományt, a BORBÍRÁLATOT.  A kertbarátok által saját szüretelésű és feldolgozású szőlőből készült borral jelentkezhettek a versenyre. Nagyon várják minden évben ezt az eseményt, hiszen a gazdáknak is fontos a szakmai visszajelzés. 

A közreműködők a címke nélküli, titkosan azonosított palackokra csak sorszámot helyeztek. A 11 kertbarát által leadott palackok száma összesen 25 volt, ebből 9 palack fehérbor, 3 palack rozé bor és 13 palack volt vörös bor. A borbírálat a Művelődési házban zajlott, szorgalmas asszonyok közreműködésével.

A bírálatra érkezők sem érkeztek üres kézzel, Darnó-Hús tulajdonosa a cég által forgalmazott termékekből hozott kóstolni valót, és díjat a helyezetteknek, Beregszászi Balázs, a Mosonmagyaróvári Levéltár munkatársa ez alkalomból is meglepett bennünket egy 1893. XXII. Törvénycikk másolat kivonattal, a mesterséges borok készítésének és azok forgalomba hozatalának tilalmáról szóló anyaggal.

Bíráló bizottság tagjai voltak: Szakál Gyula Levél Borbarát klub elnöke, egyben a bírálóbizottság elnöke, Dr.Kocsis Sándor Városvédő Egyesület volt elnöke, Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató, Dr. Nagy Frigyes nyugalmazott Földművelésügyi miniszter, Dr. Kovács Péter Darnó-Hús tulajdonosa, Szabó Miklós képviselő, Beregszászi Balázs levéltáros és Kiss Béla Levél polgármestere.

Borbírálat megkezdése előtt a közreműködő személyzet elénekelte a „Kertbarát indulót”, majd felszolgálták az első palack tartalmát talpas pohárba öntve, mintegy 3 cl mennyiségben. Minősítés befejeztével leszedték a poharakat és újabb bort tettek a bírálók elé. Közben az asztalra helyezett semlegesítő finomságokból frissítették ízlelő bimbóikat a bírálók.  

A bíráló bizottság feladata volt, hogy a bírálatra nevezett borokat fajtánként és palackonként 0-20 pontos terjedelemben minősítse. Ennek alapján lesz a későbbiek során összeállítható a fehér, rozé és vörösborok I. II. és III. helyezése. A minősített borok kategóriánként nyerik el az arany, ezüst és bronz fokozatot, és oklevelet és díjat is kapnak. Természetesen a helyezést nem nyert borok gazdái is kapnak oklevelet, de erre az eseményre egy későbbi ünnepélyes alkalommal, májusban kerül sor.

A bizottság egyhangúan nyugtázta, hogy az idei borok sokkal jobb minőségűek, szín, tisztaság, illat és zamat és összbenyomás tekintetében, mint az elmúlt évek borai voltak. A borbírálati lapok leadását követően a bizottság tagjai kiválaszthatták azt a számozású bort, amelyet még egyszer szívesen fogyasztottak. Befejezést követően a kertbarátok kör elnöke megköszönte a borbírálók és a közreműködők segítségét.      

Mellékletként pár fotó a jeles eseményről.

Jáni Lajos

kertbarátok köre elnöke   Képek:Videoklipek Képek -nél