Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Termény és virágkiállítás

H A V I     P R O G R A M !

 

DÁTUM: 2018. szeptember

 

IDŐPONT: 5-7-ig szerdától-péntekig.

 

 

TERMÉNY és VIRÁGKIÁLLÍTÁS

 

     

Termény- és Virágkiállítás megnyitására

Nagy szeretettel köszöntöm a meghívott és megjelent vendégeinket, a Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör tagjait a 17. kiállításunkon. Örömömre szolgál, hogy a már hagyományossá vált kiállítás felkeltette nem csak a városunk, hanem a vonzáskörzetünk és a külföldiek érdeklődését is.

A kertbarát kör immár 46 éve van jelen városunkban. Az egyesületünk működése révén egyre többen ismerik meg a kiskertek jelentőségét, örömét, amit megosztanak egymás között. Kertbarátok mindig tanulnak egymástól, a tagösszejöveteleken jeles, elismert szakemberektől és az elhangzottakat a gyakorlatban is alkalmazzák.

A kertészkedést már 40 éve gyakorlom, szeretem, ahogyan a tavaszi időszakban előbújnak a földből a veteményeim, a fák kibontják rügyeiket, kivirágoznak, gyönyörködhetek a termésben, élvezhetem a méregmentes fenséges ízű gyümölcsöket, zöldségeket.

Az elmúlt évben nem csak látogatója voltam, de tagja is lettem az egyesületnek. Mivel a kertbarát kör elnökének, vezetőségi tagoknak a mandátuma lejárt és az elnök asszony, Hegedüs Csabáné nem kívánt indulni a választáson. A közgyűlés megválasztott elnöknek. Megismertem, megszerettem a hetven fölötti átlag életkorú közösséget, úgy döntöttem, ha az újra választott vezetőség tevékenyen segíti a munkámat, vállalom. 2017. december 4.-e óta vagyok elnök, s végzem a nem kis erőfeszítést igénylő munkát.

A szorgalmas, kitartó munkavégzés jellemzi a kertbarátok tevékenységét, ennek révén jut családunk, környezetünk, ismerőseink számára friss zöldség és gyümölcs az asztalra és friss virág a vázákba. Ám nem szabad megfeledkeznünk a szőlőről sem, amelynek nedűjéből a kertbarátaink kiváló minőségű bort készítenek, ennek eldöntésére, bírálatára minden évben megtartandó borverseny szolgál, felkért neves szakemberek közreműködésével.

Egyesületünk tagjai közül szép számmal neveztek be a „Magyarország legszebb konyhakertje” versenyre, melynek értékelésére ma kerül sor.

A magyar kertbarát mozgalom országszerte elterjedt a családellátó házi kertekben, a hétvégi pihenőkertekben, zártkertekben, kertes családi házak kertjeiben, sőt teraszokon gyakran találkozhatunk paprika, paradicsom termesztéssel, a pompás virágözön mellett. Mert a kertben való munkának nem csak azt az oldalát kell nézni, hogy mit termeltünk, hanem azt is tapasztalhatjuk, hogy a természetben folytatott, egészséges levegőn végzett munkánk során mozgékonyabbak, fiatalosabbak leszünk. Bizonyára sokunk számára ismerős a mondás: „kertben naponta elfogyasztott egy alma, az orvost távol tartja!” Ám a megtermelt gyümölcsöket, zöldségeket tárolni is kell, melyre a kertbarát összejöveteleken gyakorlatias ismereteket szerezhetünk.

Egyesületünk célja a nyolcvanfős létszám megtartása, hisz a taggyűléseinken, összejöveteleinken az aktív tagság miatt már alig férünk el a művelődési ház által biztosított teremben. Hangsúlyt fektetünk a fiatalításra, így a tagjaink között már nem csak nyugdíjas, hanem fél tucat munkaviszonnyal rendelkező dolgozó is található. Az elhalálozott tagjainktól méltón búcsúzunk el, a kiállításon is megemlékezünk róluk.

Az információáramlás fontos számunkra, ezért a múlt évben E-mail és Facebook elérhetőséggel rendelkező 14 tagtársunk kapcsolatát sikerült duplájára feltornázni, már csak néhányan vannak, akiket csak a telefonon keresztül lehet elérni. Kertbarátok felismerték a technikában rejlő lehetőségeket, ezért a gyermekeik illetőleg az unokák segítségével már napi kapcsolatot is sikerül elérnünk. A „mosonmagyaróvári kertbarátok” zártkörű Facebook oldallal rendelkeznek, továbbá internetes honlapon is elérhetőek vagyunk.

Ez utóbbi lehetőséget köszönjük a honlap létesítőjének és karbantartójának, Dr. Galambos Tibor kertbarát tagunknak.

Nagyon jó a kapcsolatunk a Flesch Károly Kulturális Központ vezetésével, a városi önkormányzattal és a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári karával, segítik munkánkat, a taggyűléseinken előadásokat tartanak.  2003. május 14.-e óta nagyon jó kapcsolatot ápolunk, a Dunaszerdahelyi Kertészkedők Szövetségével, rendszeresen látogatunk egymás rendezvényeire. Tanulmányi kirándulásokat szervezünk, amelynek során igénybe vesszük támogatóink segítségét. Ennek célja nagy részben a tapasztalatszerzés, a baráti kapcsolatok erősítése, kertészeti ismeretek bővítése, hazánk gyönyörű tájainak megismerése. Kirándulásaink során tagjaink közelebb kerülnek egymáshoz, tapasztalataikat megosztják, amelyet a jövőben is szeretnénk folytatni.

A Termény- és Virágkiállítás nagy kihívás a kertbarátok részéről, de nem csak a kiállítók, hanem a kiállítást segítő tagjaink részéről is, akik jelenlétükkel segítik a látogatókat a kérdések megválaszolásában. Nagyon jó érzés a kivirágzott, termőre fordult kulturális központ hatalmas auláját szemlélni, megcsodálni a termények sokoldalúságát, szépségét, érdekességét. A látvány, a virágok színjátéka, illata, a gyümölcsök, zöldségek üdesége, tarkasága gyönyörködteti a látogatókat. Pár napra más világra csöppenhetünk a kertbarátok jóvoltából, örömteli perceket élhet át a kiállító, a barátok, ismerősök és ismeretlenek között is. Kiállításunkkal szeretnénk példát mutatni a felnövekvő új nemzedéknek, városunk lakosságának, hogy egy kis kerti munkával mi mindent lehet elérni, nyitott út az egészséges életmód a tiszta környezet felé. A kertbarátok és családtagjaik tudják, hogy más íze van a saját kertben termelt zöldségnek és gyümölcsnek.

A kiállításunknak kiemelkedő célja, hogy népszerűsítsük a hazai termékeket, bíztassuk az embereket a magyar termékek vásárlására.

Hazai élelmiszerek, termékek vásárlásával nemcsak magyar munkahelyeket  teremthetünk, illetve óvhatunk meg, de erőteljesen segíthetjük nemzetgazdaságunk fejlődését. Magyar termékek vásárlásával nemcsak forint százmilliárdok külföldre áramlását akadályozhatjuk meg, de biztosak lehetünk abban is, hogy ellenőrzött, minőségi élelmiszerek, termékek kerülnek asztalunkra, otthonunkba.

A kertbarátok nevében köszönöm a Miniszter úr támogatását, a művelődési központ segítőkészségét, a városi önkormányzat támogatását, az egyesületünket támogató civil szervezeteket, társadalmi szervezeteket, gazdálkodókat és mindazokat, akik segítették, hogy kiállításunk eredményes legyen.

Köszönöm a kertbarátokon kívül résztvevő kiállítók, óvodák, kapuvári kiállítók lelkes munkáját, hogy hozzájárultak a sikerhez.

Winston Churchill angol miniszterelnök, író mondta:   Egy jó beszédnek olyannak kell lennie, mint egy nő szoknyájának: elég hosszúnak, hogy elfedje a tárgyat, de ahhoz elég rövidnek, hogy felkeltse az érdeklődést.

Végszóként, arra kérem a kedves látogatókat, „ha tetszett a kiállítás mondják el mindenkinek, ha nem súgják meg nekem”.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet.