Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.Burgenland-Sopron.

Kirándultunk

 

2014. május 21-én több mint ötvenen egész napos kiránduláson vettünk részt.

 

Első állomásunk a burgenlandi Tadten (magyar nevén Mosontétény) községben található kertészet volt. A kertészet paradicsomtermesztéssel és virágpalánta neveléssel foglalkozik. A paradicsomtermesztés egy hatalmas 3000 négyzetméteres üvegházban történik. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, a kertészet vezetője egy felvidéki (szlovákiai) magyar fiatalember részletesen elmagyarázta a paradicsomtermesztés technológiáját. Ámulattal néztük a 14 méter magas paradicsomfákat, amelyek egy alig kéttenyérnyi felületű, ismeretlen összetételű anyagból nőttek ki. A rengeteg paradicsomot látva az embernek olyan érzése támadt, hogy ez nem is üvegház, hanem egy „paradicsomgyár”. Ez egy külön kis világ, ahol a növények jól érzik magukat a folyamatos tápanyag és vízellátás eredményeként, sőt, hogy biztosítva legyen a bő termés még méhkaptárakat is telepítettek az üvegházakba. Az már csak egy külön meglepetés volt, hogy az összes dolgozó magyarul beszél, nem véletlen, mert magyar állampolgárok.

A „paradicsomgyár” után a virágpalánta nevelő üvegházakat látogattuk meg, ahol szinte senki sem tudott ellenállni a szebbnél-szebb virágok csábításának így autóbuszunk csomagtartója megtelt virágokkal.

 

Tadtenből Sopron felé vettük az irányt. Itt a Nyugat-magyarországi Egyetem Látogató-központja, a Ligneum volt az uticélunk. Az első meglepetést az épületet körülvevő csodálatos Botanikus Kert volt. A közel 100 éves élő növénygyűjtemény egyedülálló fenyőket és örökzöld növényeket tartalmaz. Megcsodálhattuk az épület mellett álló mamutfenyőket. Az épületen belül először a Selmecbányáról a főiskola átköltözésekor 1919-ben kimenekített gerinces állattani gyűjteményt tekintettük meg. Itt több mint 300 különféle állat preparátumát lehet látni. Többen itt láttuk először közelről Magyarország legnagyobb madarát, a túzokot közelről.

A Ligneumban kísérőnk ismertette az Egyetem képzési programját, majd a fával kapcsolatos ismereteinket bővíthettük segítségével.

 

Az Egyetem éttermében elfogyasztott finom és bőséges ebédet követően utunk a Fényes pincészetbe vezetett. A pincészet tulajdonosa Fényes Tibor a borkóstoló keretében hatféle finom bort töltött poharainkba, és valamennyi borról elmondta, amit érdemes egy jófajta borról tudni. A bor mellé hagymás zsíros kenyeret is kaptunk, így a borok mégjobban ízlettek. Fényes Tibor befejezésül elmondta a „pancikter” szó jelentését.

 

A hosszú nap után kissé fáradtan, de új ismeretekkel gazdagodva tértünk haza.

 

Szűcs Lajos